Electro-chemotherapie

ECT-behandeling heb ik ondergaan in een kliniek in Berlijn toen ik voor de 2e keer borstkanker bleek te hebben. Het is een schande dat ik deze behandeling niet vergoed kreeg via mijn verzekering CZ en ook dat deze behandeling niet wordt toegepast in Nederland!!! En dan wordt er ook nog gepretendeerd dat Nederland voorop loopt qua medici! Wat mij betreft is het een achterstandsland qua medici, niet meer en niet minder. Mijn ervaring is dat Duitsland voorop loopt….Ze werken daar in ieder geval al aardig samen regulier en alternatief. Iets waar Nederland een voorbeeld aan mag nemen.

Als ik gewoon het advies had gevolgd en me dus had laten vergiftigen met chemo dan had mijn ziektekostenverzekering die 40.000 euro zonder blikken of blozen betaald. De ECT-behandeling die 12.000 euro kost en ook bewezen goede resultaten heeft, kreeg ik helaas niet vergoed. Is dit nu wat ze noemen een vrije democratie hier in Nederland? Of lijkt dit eerder op een dictatuur?…..Maar nu wijk ik af van het onderwerp….

Bij de electro-chemotherapie wordt gebruik gemaakt van twee effecten. Voor de behandeling wordt een chemotherapeuticum in de tumor gespoten. Daarna wordt de  tumorcel onder electrische stroom gezet. De speciale Electrochemoapparatuur doet dit met exact de juiste stroomsterkte. Dat is belangrijk want de cellen moeten zich openen. Met de juiste  stroom “opent“ zich de cel.

Omdat de cellen nu open staan, heb je slechts heel  weinig chemo nodig om deze cellen te behandelen.

De cellen nemen de chemo op. Als de stroom wordt uitgeschakeld, gaan de cellen weer dicht. De chemo bevindt zich in de cel en kan daar zijn werk doen. Het resultaat is een dode kankercel.

De eerste ervaringen met electro-chemotherapie zijn al in het begin van de negentiger jaren gemaakt.
De europese gemeenschap heeft toen een grote klinische studie gesponsord.
Deze studie werd gedaan in Ierland, Denemarken, Frankrijk en Slovenie.
Deze studie kwam tot de conclusie dat electro-chemotherapie in meer dan 80% van de gevallen helpt bij o.a melanomen.
Ook andere vormen van kanker worden succesvol behandeld met deze therapie. Er zijn al meer dan 10.000 mensen met deze methode behandeld.

In China wordt het in meer dan 1000 klinieken aangeboden.
In Duitsland wordt deze therapie sinds enige tijd ook aangeboden.
Ook in andere europese landen wordt deze behandeling al officieel toegepast (Denemarken, Griekenland, Italie,Polen, Portugal, Slovenie en Groot-Britannie).

Voordelen van de electro-chemotherapie:

  • de werking is onafhankelijk van het soort tumorcel
  • vaak slechts 1 behandeling nodig
  • gezond weefsel wordt nauwelijks beschadigd
  • minimale bijwerkingen

In Duitsland ondersteunen de ziektenkostenverzekeraars een ECT behandeling met €3000,-