Mammografie effectief?

Er wordt geschat dat in Amerika in de afgelopen 30 jaar 1,3 miljoen vrouwen een onterechte diagnose borstkanker hebben gekregen. Dat wil zeggen dat de tumoren die bij deze vrouwen tijdens een mammografie ontdekt werden, nooit tot klinische symptomen geleid zouden hebben. In 2008 alleen al waren dat meer dan 70.000 vrouwen, bijna een derde van alle borstkankerdiagnosen van dat jaar.

Volgens dr. Daniël B. Kopans, een expert in mammografieën, is het geen kwestie van overdiagnose, maar van inschattingsfouten. Volgens Kopans leidt een mammografie niet tot overdiagnose, maar kunnen artsen vaak het onderscheid niet maken tussen kankers die dodelijk zijn wanneer ze niet behandeld worden en kankers die niet behandeld moeten worden.

In het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg stelden onderzoekers in 2011 vast dat 60 % van alle afwijkende mammografieën vals-positief was. Je kunt je er iets bij voorstellen dat al deze vrouwen na het horen van het slechte nieuws in angst leven met alle risico’s van dien. en daarnaast vinden er altijd bijkomende onderzoeken plaats.

De tegengestelde visie dat een mammografie echt effectief is in het redden van een leven, vertaalt zich in minder dan 1 % effectiviteit! De moeite waard….toch?….

Gelukkig vond ik een heel mooi alternatief, de thermografie!